Forside  ->  Klasser   ->   Tidligere årgange   ->   Årgang 1990   ->   Artikler cuba april-maj 1999   ->   Rom & cigarer

Rom og cigarer


Af Jonas og Jon

En af de mange gode ting vi oplevede ved Cuba var rommen. Rommen stammer helt tilbage til det 15. årh. Slaverne og de fattige spaniere havde ikke råd til at importere vine, så de fandt ud af at destillere den gærede melasse. Melasse er et biprodukt, der bliver udskilt af raffineringen af sukkerrørssaften. Det blev til en stærk snaps, der blev kaldt aguadiente. Senere fandt man på at tilsætte forskellige smagsstoffer. Så lagrede de snapsen på egefade i flere år, og sådan kom rommen til verden.
På Cuba er der mange forskellige slags rom, som varierer meget i smag og pris og nogle cubanere har eget hjemmebrænderi.
Inden vi tog derover, fortalte Ole os hvad der var godt og hvad vi skulle undgå.
"Chrispa de tren" betyder farten af tog, det er et kælenavn for finsprit blandet med vand. Det er en farlig fætter, for procenterne ligger fra 50 til 80%, så man kan let blive godt forbrændt nede i ganen. Finspritten får cubanerne fx fra en de kender, som kender en, som arbejder på et destilleri. Så snupper han et par liter finsprit med hjem og sådan bytter man rundt.
"Ron de la calle" som betyder rom fra gaden, er klart den bedste og mest orginale. Den har en blød og rund smag. Den brygger cubanerne selv, og sælger gerne til venner og bekendte. En aften mens vi boede i Matanzas skulle vi ha lidt rom. Så drog Ole, Erik og Ricardo ud i det dunkle natteliv, i håb om gevinst. Ricardo, som passede på huset for os mens vi boede i Matanzas, havde fået et tip om en ældre borger, som glædeligt vil afgive nogle liter. Ricardo guidede dem så over til en stor boligblok . De gik med tunge skridt op til 6. etage, hvor borgeren skulle bo. De bankede på og rakte et par 1,5 l flasker ind, og så var der lige til de næste par dage. 1,5 l gaderom koster cirka 22 peso. Det er ret dyrt for en cubaner, der får 250 peso om måneden. For en dansk turist er det kun sølle 7 kroner. Gade-rommen er brygget på sukkerrørsrester, og kommer aldrig over de 45%.
"Habana Club" er også fra Cuba. Den sælges over hele verden. Den laves også af sukkerrør og sælges til en sølle sum af 6 til 9 dollars mod flere hundrede kr i Danmark. På Cuba er de førende mærker "Bucanero", "Caribien Club" og "Habana Club" som sælges i butikker landet over. Cubanerne køber normalt ikke rom, der er lagret i over 3 år, for så er det for dyrt. En cubaner der har købt en dyr flaske Habana Club, eller lignende, ser det som noget stort, og vil normalt gemme flasken som et trofæ.
Cigarer er på cubansk Tabacos, og på Cuba dyrkes verdens bedste tobak. Næsten al denne tobak dyrkes på den vestlige del af øen i Pinar del Rio distriktet. De cubanske cigarer er nogle af verdens mest kendte, og dyreste. Cohiba er en cubansk cigar, og er valgt til verdens bedste. De cubanske cigarer importeres over hele verden. Halvdelen af al import går til USA, hvor de sælges til priser op til 50 dollars stykket. I de støre byer på Cuba kan man på gaden ulovligt købe billige cigarer. Her skal man dog passe godt på at man ikke bliver snydt af de smarte cigarsælgere som vil gøre alt for at få solgt en kasse cigarer, og tjene 20 dollars som svarer til to månedsløninger, for en almindelig cubaner.
Fx gik vi en dag rundt på et marked i Havana og spurgte om der var nogen der solgte billige Salsa CDér. En cubaner kom hen og kontaktede os. Han sagde at vi skulle komme med hjem til ham, fordi han ikke ville stå og sælge på gaden, hvor politiet kunne se ham. Efter lidt tøven fulgte vi med ham. Vi blev ført ned i en mørk kælder, hvor der sad en hel familie med brødre og en gammel mor. Døren blev låst efter os, og vi blev placeret i en gammel sofa. Nu troede vi så, at vi skulle se på en masse CDér, men i stedet kom den ene af cubanerne ud fra et baglokale, med det helt store udvalg af cigarer. Vi havde begge to allerede en kasse cigarer, så vi ville egentligt ikke købe noget. Men cubanerne kom med gode tilbud og satte prisen ned, så vi endte med at gå derfra med en kasse af de bedste Cohiba cigarer til kun 15 $. I Danmark kan disse cigarer let koste op til 200 kr for en. De cigarer cubanerne ryger, er ikke dyre mærkevarer, men derimod nogle billige cigarer de køber i pesos forretninger. Begge dele smager helt OK.

En af gaderne i vores kvarter i Havana.